Dnes bych se rád ještě na chvíli vrátil k tématu Windows Serverů a pomohl vám více se zorientovat v licencích nezbytných pro jejich využití.

Client Access Licenses neboli zkráceně CAL jsou licence, jejichž nákupu k serverovému řešení se většina z nás nevyhne. Jedinou výjimku totiž tvoří licence nakoupené na jádro v režimu Per Core, anebo modelu, kdy nejde jednoznačně určit, kolik uživatelů se bude ke službě připojovat.

Klientské CAL licence budete nejčastěji řešit ve spojitosti s Windows serverem, Exchange serverem nebo SQL.licencemi. Není třeba je nijak aktivovat a nemají žádnou speciální funkcionalitu, jde pouze o oprávnění pro využívání vámi definovaného řešení.

Využití CAL licencí bych se rád do budoucna věnoval podrobněji a rozebral jednotlivé řešení samostatně, pro začátek vám ale dávám pár tipů, jak se rozhodovat při jejich nákupu.

Per Core nebo s CALy?

Je důležité si uvědomit, že celková cena CAL licencí může mnohonásobně přesáhnout cenu serverové licence – např. u licence SQL serveru, kde stačí 40 uživatelů a dostaneme se na pořizovací cenu základní licence pro 4 jádra modelu Per Core. Při nemožnosti definovat počet uživatelů (typické pro e-shopy) je pak Per Core přímo ideální.

User nebo Device?

Další rozhodnutí spočívá v typu licence. Bude ji využívat jeden konkrétní zaměstnanec, anebo se budou zaměstnanci střídat? Licence pro uživatele „User CAL“ je totiž pomyslně vázána na fyzického uživatele, který k serveru přistupuje a zasahuje např. do běžící aplikace. V případě např. směnného provozu můžeme využít licenci „Device CAL“, kterou si definujeme zařízení, např. 15 stolních PC, u nichž se střídá ranní a odpolední směna. V tomto případě CAL licence definuje právo konkrétního zařízení, které nesoučasně využívají celkem dva uživatelé.

Při plánování nákupu vám doporučuji dopředu si určit, jaký rozsah bude mít a pokusit se i předpovědět, jak může vypadat za pár let. Může se zvýšit počet zaměstnanců, anebo vzniknout požadavek na využití více jader? Apod…

Máte doplňující otázky, potřebujete poradit, anebo jen nevíte, jestli je zrovna tohle řešení pro vaši firmu to nejlepší? Zavolejte mi, rád vám s výběrem pomůžu.

O nás

Žijeme v době nekonečných možností, proč vybírat tu nejsložitější? Investovat do něčeho, co neodpovídá našim potřebám, se nám příčilo odjakživa. Kvalitní a dostupný software se proto snažíme zpřístupnit všem. Dává nám to smysl už 10 let. Naše licence pomohly více než 1 200 firmám z celé Evropy ušetřit milióny eur. Máme za sebou přes 380 000 transakcí a spolu s našimi spokojenými zákazníky jsme prošli 28 velkými audity společnosti Microsoft. Jsme profíci s bohatým know-how, solidním zázemím jedné ze 100 nejlepších firem ČR a partnery v Rakousku, Německu i Švýcarsku.

Kontaktujte nás

Petr Dvořák
Obchod

+420 730 948 088
petr.dvorak@emea.cz